Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Minden ami véres, erőszakos és klasszikus

Dark Castle

Dark Castle

A texasi láncfűrészes mészárlás - The Texas Chainsaw Massacre (1974)

2019. január 06. - Terence Bird

Áldozatára váratlanul csap le a görnyedt testalkatú mészáros, majd a holtestet behúzza egy helyiségbe. Majd később újra lecsap... egy lányt felakaszt egy kampóra. Ezután nekilát láncfűrészével a holtestek eltűntetésének. Majd a tüzes Augusztusi éjszakába vadászni indul. Kiről lehet szó? Hát persze hogy Bőrpofáról! Lássuk, mit dobott össze minimális pénzből a Tobe Hooper-Kim Henkel páros! 

Néhány fiatal, Sally Hardesty (Marilyn Burns), és rokkant öccse Franklin (Paul A. Partain), valamit három barátjuk, Kirk (William Vail), Pam (Teri McMinn) és Jerry (Allen Danzinger) egy kisbuszban utazik nyáron Texason keresztül. Hogy mi ebben a hasznos? Kénytelenek beugrani egy isten háta mögötti temetőbe, ahová Sally és Franklin nagyapja lett elföldelve. Ugyanis pár zizzent előásta a papát is, több holttestel együtt és mindenféle elmondhatatlan dolgot műveltek vele. Majd később a nyugis utazásba belerondít egy fura stoppos (Edwin Neal), akinek egyébként sem megnyerő a külseje, a képén egy szép hosszú, rojtos szélű nyílt seb virít, a haja zsíros és a ruházata megviselt. Szerencsére megtudnak szabadulni az elmeháborodott stoppostól, azonban az megjelöli a kocsit. A megpróbáltatások során végre odaérnek a testvérpár nagyapjának a házához, hogy majd nagy bulit rendezenek. Ám a társaság tagjai kezdenek eltünedezni. Mind azután, hogy átmentek a szomszéd lepusztult birtokára. Majd kicsivel később a fiatal, szép és kedves Sally és a rokkant öccse elindulnak a többiek után, ám ekkor Leatherface (Gunnar Hansen) előront a sötétségből. Sally túléli a találkozást, azonban a java még hátra van... 

Tobe Hooper Bőrpofát és elfajzott családját úgy szabadítja ránk, hogy abban nincs köszönet. Már a kezdő stáblista megteremti az iszonytató légkört. Olyan borzalamas, idegtépő, percről percre egyre jobban felkelti az ember legbelsőbb zsigeri félelmét. Nem sokkal később, miután nagyjából megbarátkoztunk a főszereplőinkel, megjelenik a stoppos és ekkor már sejti a néző mire számítson. Koszlott benzinkút, karóra felkent rothadásig aszalódott férfi, a rádióbol pedig borzalmas halálhírek sorjáznak. Az egész olyan mintha egy lidérces álom lenne... Semmi természetfeletti halandzsa, csak egy egyszerű eseménysor, ami még a valóságban is megtörténhetne. 

Maga a stílus amelyben fogant a film, már-már dokumentarista felfogásban készült, csak gondoljunk az operatőri munkára. Az egész olyan faragatlan, piszkos és nyugtalanító. Rettentő mód tetszett a képi világ, amellett még a háttérzörej is, amely rendkívül passzolt a képekhez. A cselekmény akkor kezd igazán mocsokmód nyomasztóvá válni, amikor az utolsó életben maradt lány fogságba kerül, és asztalhoz ültetik egy velejéig rohadt lelkületű családdal. Nincs szó arra, hogy ez a jelenet mennyire beteg. A finálé pedig a sírásba fulladó, hisztérikus nevetéssel, és Bőrpofa táncával a felkelő nap sugaraiban, frenetikus! 

Maga az összkép, és a film atomszférája brutális. Évtizedek múltán is hatással vannak a befogadóra. A puszta örűletnek csodálatos mesterműve. Piszkosul hatásos! Nézd meg, és kész! Nincs annyi pozitív jelző a világon, amely elég lenne a filmnek. Minden idők egyik legnagyobb, és leghatásosabb horrorfilmje! Tobe Hooper nyugodjon békében, rengetegen szereték a filmed, és szeretni fogják. Zseniális alkotás, nem meglepő módon nálam 10/10!

A bejegyzés trackback címe:

https://darkcastle.blog.hu/api/trackback/id/tr9414541192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása